Vse, kar morate vedeti o menjavi pnevmatik

0

Lastniki vozil se še kako dobro zavedajo pomena kakovostnih in ustreznih pnevmatik na svojih avtomobilih. Ne le na iztrošenost, pozorni morajo biti tudi na letne čase in vremenske razmere. Pomembna sta predvsem dva datuma, in sicer 15. november in 15. marec.

V Sloveniji po zakonu velja, da je 15. november datum, ko morajo biti na vozilih nameščene zimske pnevmatike. Po tem datumu se sicer lahko uporabljajo tudi letne pnevmatike, vendar morajo biti v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki.

Zimske pnevmatike se lahko z letnimi zamenja na 15. marec, če so razmere na cesti temu primerne. Neprimerne pnevmatike na vozilu povzročajo slabši oprijem in precej daljšo zavorno pot, kar v skrajnem primeru lahko odloča celo med življenjem in smrtjo.

Kdaj je premontaža gum potrebna pred 15. novembrom?

Če živite v območju s hladnimi zimami in obilico snega, je premontaža pnevmatik potrebna, ko se temperature spustijo pod ničlo in se začnejo padavine v obliki snega ali pa se na cesti pojavlja led. Takrat bodo zimske gume zagotovile boljši oprijem in vodljivost na spolzkih površinah, kar poveča varnost vožnje.

Premontaža pnevmatik

Premontažo pnevmatik zaupajte izkušenemu vulkanizerju.

V primeru, ko ni izrazitih sprememb vremena in vpliva zime, je splošno priporočilo, da premontažo pnevmatik opravite pri okoli 7 °C, ko se letne gume začnejo obnašati manj učinkovito na hladnejših cestah. Čakanje na 15. november torej ni vedno najboljša odločitev.

Lahko pnevmatike zamenjamo sami?

Če ima lastnik vozila na razpolago dva kompleta platišč, na katerih so nameščene zimske in letne pnevmatike, lahko previjačenje načeloma opravi tudi sam. Seveda je še vedno najbolje zaupati pooblaščenemu serviserju, ki bo poskrbel, da bo vse opravljeno brez napak.

Ni pa pomembna zgolj premontaža pnevmatik oziroma previjačenje, če sta na voljo dva kompleta platišč. Gume je treba preveriti, izmeriti globino profila in poskrbeti, da so uravnotežene, sicer vožnja ne bo prijetna in varna. Ni pa niti vseeno, ali gre za kovinska ali ALU platišča.

Zakaj je pomembno centriranje pnevmatik?

Centriranje avtomobilskih gum je ključno za zagotovitev enakomerne obrabe, stabilne vodljivosti in varnosti med vožnjo. Pravilno centrirane gume prispevajo k boljšemu oprijemu cestišča, zmanjšajo obrabo komponent vzmetenja in podvozja, obenem pa se s tem podaljša tudi njihova življenjska doba.

Gre za postopek, pri katerem strokovnjak v vulkanizerski delavnici prilagodi kot in položaj pnevmatik na vozilu, da se zagotovi, da so vse štiri pnevmatike pravilno poravnane. Postopek vključuje uporabo specializirane opreme, kot so centrirni stroji za določitev natančnih kotov, in nato prilagajanje kota kolesa na podlagi teh meritev.

Centriranje pnevmatik

Centriranje pnevmatik izboljša stabilnost in varnost vozila.

Pravilno centrirane gume torej omogočajo boljši oprijem, enakomernejšo obrabo pnevmatik, izboljšano stabilnost in zmanjšano trenje, kar pripomore k varnejši in učinkovitejši vožnji. Centriranje je pomembno redno vzdrževalno opravilo, ki podaljšuje življenjsko dobo pnevmatik in izboljšuje varnost na cesti.

Kako poteka premontaža pnevmatik?

Premontaža pnevmatik je postopek, pri katerem se obstoječe pnevmatike odstranijo s platišč in zamenjajo z drugimi pnevmatikami, običajno zimske s poletnimi ali obratno. Ta postopek se največkrat izvaja v vulkanizerski delavnici, kjer imajo ustrezno opremo in usposobljen kader.

  • Prvi korak v postopku premontaže gum je dvig avtomobila z dvigalom, da se kolesa zlahka odstranijo. Nato se s pomočjo posebnih orodij pnevmatike odstranijo s platišč.
  • Naslednji korak je montaža novih pnevmatik na platišča, pri čemer je treba paziti na pravilno namestitev ventilov in usmeritev tekalne plasti glede na smer vrtenja koles.
  • Ko so nove pnevmatike nameščene, se platišča ponovno pritrdijo na avtomobil in pnevmatike se uravnovesijo, da se prepreči vibracije med vožnjo.

Strokovno izveden postopek premontaže zagotovi, da so pnevmatike nameščene varno in učinkovito ter da je vozilo pripravljeno na spremembe vremenskih razmer.

Kaj se zgodi, če pozimi vozimo z letnimi gumami?

Vožnja z letnimi pnevmatikami v zimskih razmerah lahko predstavlja resno tveganje za varnost in učinkovitost vožnje. Letne gume so zasnovane za toplejše in suhe pogoje ter nimajo enakega oprijema na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču.

Zaradi svojega profiliranja in gumene zmesi se letne gume ne morejo učinkovito spopadati z nizkimi temperaturami, snežnimi nanosi in spolzkimi površinami, ki so pogost pojav v zimskem času. To pomeni, da je zavorna pot vozila z letnimi gumami bistveno daljša, kar poveča nevarnost za trke in nezgode.

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.