Motorna olja podaljšujejo življenjsko dobo pogonskih agregatov

0

Vsako trenje se najlažje ublaži z mazivom. Pri pogonskih agregatih vseh vrst se že od samega nastanka ne moremo izogniti različnim trenjem. Motorna olja so tista, ki vsa ta trenja pomagajo odpraviti. Enostavno si ni moč predstavljati, da bi pogonski agregati brez njih lahko sploh delovali.

Kakovostna motorna olja podaljšujejo življenjsko dobo agregatov. Razvoju motorjev, ki so vse tišji, prijazni do okolja in vzdržljivi, so sledili tudi proizvajalci motornih olj. Motorna olja danes poskrbijo, da je vsak pogonski agregat okolju prijaznejši in da ima daljšo življenjsko dobo.

Si predstavljate, da svet ne bi poznal motornega olja?

Pogonski agregat je sestavljen iz vrtečih se kovinskih delov. Med temi deli prihaja do velikega trenja. Če tega trenja ne bi izničili, pogonski agregat ne bi mogel delovati. Prihajalo bi do prevelikega segrevanja, materiali bi se obrabili oziroma uničili. Motorna olja skrbijo, da je tega trenja čim manj, seveda pa ga ni mogoče povsem odpraviti.

Izbira motornega olja

Z motornimi olji z zmanjšanjem trenja dosežemo, da se motor ne pregreva in da se material ne uničuje. Tako se podaljšuje življenjska doba motornih agregatov. Delovanje je tišje in bolj tekoče. Brez motornih olj bi bilo v praksi praktično nemogoče, da bi pogonski agregati sploh delovali.

Vedno pomembnejša je skrb za okolje

Proizvajalci poleg osnovnega namena mazanja vedno bolj skrbijo tudi za varstvo okolja. Danes so motorna olja izdelana na način, da so razgradljiva. Izdelujejo se tako, da že sama izdelava pomeni kar najmanjši vpliv na okolje. Vse bolj so v uporabi tudi obnovljivi viri, kar še pripomore k večji okoljski ozaveščenosti.

Kvalitetno motorno olje poskrbi, da je delovanje agregata tekoče. S tem se zmanjša poraba goriva. Podaljša se življenjska doba agregatov. To pa posledično pomeni tudi večjo skrb za okolje. Vsi proizvajalci motornih vozil zato strmijo k temu, da se uporablja kvalitetna motorna olja. Vsak odgovoren lastnik jeklenega konjička bi torej moral pred vsako menjavo motornega olja pomisliti tudi na to.

Cenena in nekvalitetna motorna olja pomenijo večje onesnaževanje okolja. V današnjem času pa je varstvo okolja dobrina, za katero bi moral skrbeti vsak sleherni posameznik. Varujmo okolje tudi z uporabo kvalitetnih motornih olj!

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.