Poročna lokacija naj ustreza obema!

Pravijo, da je poroka eden najpomembnejših dogodkov, hkrati pa tudi eden najbolj napornih. To morda res drži, ni pa nujno – če s pripravami pričnete dovolj zgodaj, se lahko v tednu pred poroko in na sam poročni dan ukvarjate zgolj še z mislijo na to, kako vam bo lepo.

Ena glavnih težav pri načrtovanju poroke je izbira kraja, kjer naj bi svečano izrekli svoje življenjske zaobljube, in kraja, kjer boste te nato dolgo v noč oziroma kar do jutra proslavljali s svojimi najbližjimi in najdražjimi. Poročna lokacija mora biti prijetna, vam ustrezati glede na tip poroke in vaš življenjski stil, nuditi dober ambient, lepo dekoracijo in okusno hrano, se nahajati na za goste primerno dostopnem kraju, predvsem pa mora ponujati izpolnitev vseh želja ženina in neveste, pa tudi, če se te zdijo še tako muhaste.

Poročna lokacija je stvar dogovora in kompromisa

Marsikateri par pred zaroko ne razmišlja o tem, kje in kakšno poroko si želi, zagotovo pa se mora pričeti o tem pogovarjati kmalu po tem, ko moški žensko zaprosi za roko – ali, obratno, ko ženska svojo pripravljenost, da z njim preživi celotno življenje, predstavi moškemu in se ta odloči njeni želji ugoditi. Če želita, da bo poročna lokacija, ki jo nazadnje izbereta, na voljo v terminu, ki sta ga izbrala za svojo poroko, namreč ne gre odlašati.

Kraji za poroko

Tudi v Sloveniji imamo veliko čudovitih krajev za poroko.

Poroka pri vsakem paru, pa naj se še tako dobro pozna in razume, zagotovo prinese tudi nekaj trenj zaradi razlik in pričakovanj, ki jih imata partnerja glede same organizacije dogodka. Moški so običajno manj izbirčni in bolj praktični, ženske pa z marsikatero svojo željo presenetijo. In tudi poročna lokacija pri tem ni izjema. Ženin bi se včasih povsem zadovoljil s skromnim obredom pred matičarjem in pred lokalnim župnikom ter zabavo v bližnji restavraciji, ženske pa so mnenja, da mora biti dan veliko bolj veličasten in precej bolj poseben.

Kako se uskladiti?

Pomembno je, da si zaročenca povesta, kaj želita, ter na podlagi tega naredita spisek vsega tistega, kar se zdi enemu ali drugemu bistveno ter pri čem sta pripravljena tudi popustiti. Potrebno se je prilagajati in najti kompromis. Če na tega nista pripravljena že pri organizaciji poroke, kako ga bosta potem našla pri drugih stvareh v njunem zakonu, ki bodo morda terjale še zahtevnejše odločitve?

Zakonska zveza

Izbira ustrezne poročne lokacije terja sklepanje kompromisov.

Da bo poročna lokacija po meri obeh, je najbolje, da se najprej pozanimata, kje vse se je glede na izbrano regijo mogoče poročiti, kje so standardne lokacije in kje tiste, ki terjajo doplačilo in poseben dogovor z matičarjem. Večino teh lokacij si je mogoče nekoliko ogledati na spletu, kar pomaga zožiti nabor, nato pa jih lahko tudi obiščeta. Z ogledom in pogovorom s ponudnikom bosta dobila boljšo predstavo, kaj vse posamezna lokacija omogoča oziroma kako jo je mogoče prilagajati njunim željam. Marsikje bodo pripravljeni celoten prostor popolnoma preurediti oziroma ga s posebno dekoracijo do neprepoznavnosti predrugačiti, da vam bo le ustrezal. In če si to lahko privoščite, potem je izbira hitro jasna.

Kadar morate nekoliko bolj popustiti, pa seveda ne pozabite, da poročna lokacija ni najbolj bistvena stvar pri poroki. Najbolj pomembno je, da se znate imeti na poroki lepo, pa čeprav morda ne gre vse po načrtih.

Kaj je danes sploh še naravno?

Področje ženske lepote se je v zadnjih stotih letih tako izjemno spremenilo, da se včasih sprašujemo, kaj je naravno, kaj sploh je lepota, ali niso lepotni ideali zgolj še utvara, ki jo ustvarjajo estetski oziroma »plastični« kirurgi in kozmetična industrija. Vsekakor je treba nekatera merila postaviti povsem na novo in tudi na novo definirati besedo naravno. Ta mora namreč slediti razvoju človeštva in se na področju lepote soočiti s tem, da naravno že dolgo ni več tisto, kar nam je bilo dano ob rojstvu ali kar nujno izhaja iz narave. Večinoma namreč pomeni zgolj to, da je nek efekt dosežen na način, ki nima povezave z lepotno kirurgijo, dovoljeni pa so mnogi drugi načini, ki ne predstavljajo invazivnega trajnega posega v telo.

Kdaj velja naše telo za naravno?

Lasni podaljškiIndustrija ženske lepote se je domislila mnogih trikov, ki ženskam pomagajo, da so lepše in privlačnejše oziroma se tako vsaj počutijo. Ena največkrat uporabljenih fraz na tem področju je zagotovo »naravna blondinka«, ki je še pred desetletjem ali dvema imela nekaj veljave oziroma je ustvarjala razliko med naravnim in umetnim, s poudarkom na tem, da je naravno vredno več.

Danes ni več tako – barvanje las je nekaj tako vsakdanjega, da nima hvala z dejstvom, da si naravna blondinka, nobene vrednosti več. Za naravno lahko veljaš danes s povsem spremenjeno barvo las in tudi z lasnimi podaljški, ki ti pomagajo do dolžine pričeske, s katero te ni želela obdariti narava. In  zakaj ne? Če pogledate na http://www.lasnipodaljski.si/, boste hitro ugotovili, da bo vaš videz naraven.

Sicer pa velja kot naravno danes smatrati vse, kar je sprejemljivo kot običajno, nemoteče, neinvazivno. Tako družba nima nobenih težav, da s tem označuje na primer lase, ki so podaljšani (v osnovi so še vedno naravni, le da imajo dodatne pramene). Tisto, kar ne štejemo za takšno, pa so popravki telesa, ki so se zgodili s pomočjo kirurškega noža.

Podaljški za lase

Lasni podaljški so danes nekaj povsem naravnega.

Sicer pa je percepcija naravnega res odvisna od tega, kakšna je družba. Če bi živeli med zvezdami v Hollywoodu, bi imeli za povsem naravno tudi uporabo botoksa. Nenazadnje gre za uporabo snovi, ki dejansko izvira iz narave, v primerjavi s kirurškim liftingom pa je dejansko precej manj invazivna.

Zbogom, slab zadah!

Slab zadah v ustih je gotovo neprijeten, saj ga sami večinoma ne zaznamo, ga pa zelo hitro zaznajo drugi – in to je lahko ovira pri socialnih stikih. Slab zadah deluje odbijajoče, razlogov zanj pa je kar nekaj, od bolezni do prehrane. Posebej neprijetni so seveda tisti vzroki, ki povzročajo slab zadah dolgoročno, medtem ko so vplivi nekaterih živil na zadah iz ust bolj kratki in jih tudi uspešneje odpravimo, na primer z žvečenjem žvečilnega gumija z izrazitim vonjem.

Med hrano velja kot krivca za slab zadah izpostaviti predvsem česen, čebulo in podobna živila, pogosto pa so za slab zadah v ustih krivi tudi mleko in mlečni izdelki, po katerih je zadah iz ust nekoliko kiselkast.

Česen

Česen je pogost razlog za zadah iz ust.

Drugi razlog so nezdrave razvade, na primer kajenje in alkohol. Zadah po kajenju je težko prikriti, lahko pa se ga znebimo tako, da po kajenju nekaj popijemo, pojemo ali posežemo po žvečilki. Kadar pijemo alkohol in ne bi radi, da se tega vonja iz našega zadaha, je potrebno izbrati pijačo brez vonja, na primer vodko, najbolj pa se nas vsekakor vonja, kadar pijemo vino in pivo.

V zadnjem času manj pogost razlog za slab zadah je, vsaj v razvitem svetu, slaba ustna higiena, ki pa je bila še pred nekaj desetletji v Evropi eden glavnih razlogov za neprijeten vonj iz ust. Tako umazani zobje, na katerih so obloge iz bakterij in njihovih izločkov, kot tudi »gnijoči« zobje in dlesni, ki so že bolni, povzročajo precej slab zadah iz ust.

Bakterije v ustih se pospešeno razvijajo tudi takrat, kadar imamo suha usta, zato je ta potrebno vlažiti in izpirati. Če boste vsako uro spili kozarec vode, vam zadah iz ust ne bo povzročal težav.

Kaj pa najbolj »težki« razlogi za slab zadah? Med te spadajo najrazličnejše bolezni ter nekatera zdravila.

Kako se za vedno znebiti slabega zadaha?

Da bo slab zadah preteklost in vas ne bo več spravljal v zadrego, se držite nekaj povsem preprostih navodil.

1. Dobro skrbite za svojo ustno higieno. Uporabljajte ščetko in pasto, prav tako pa zobno nitko in ustno vodico ter morda celo strgalo za jezik – tako boste iz ust odstranili kar največ bakterij. Redno obiskujte zobozdravnika, da bodo zobje vedno v dobrem stanju.

2. Prenehajte s kajenjem!

3. Uživajte dovolj tekočine, izogibajte se hrani, ki pri vas povzroča slab zadah, po jedi pa si umijte zobe ali žvečite žvečilni gumi. Ta naj bo brez sladkorja (da ne nudi hrane bakterijam) in naj kot sladilo vsebuje ksilitol, ki je dober za zobe. Kadar je to primerno, se odločite za žvečilni gumi z nekaj več sadne in mentolove arome.