Kaj je TIG varjenje?

0

Postopek varjenja, ki mu pravimo TIG varjenje, je dobil svoje ime iz besed »tungsten inert gas«. Velja za najbolj zahteven način varjenja, pri njem pa se uporablja netaljiva volframova elektroda, ki se ne izrablja, za zaščito pa inertni oziroma žlahtni plin argon. TIG varjenje je odlično za varjenje tanjšega nerjavečega jekla, aluminijevih, bakrovih ter magnezijevih zlitin, saj pri teh omogoča najbolj močne, natančne in kakovostne zvare. Ta vrsta varjenja ni priporočljiva za varjenje svinca in cinka.

Sam postopek je počasnejši od drugih načinov varjenja, od varilca pa zahteva veliko izkušenj in znanja – poskrbeti je treba za kratko razdaljo obloka, to pa pomeni, da je potrebno imeti mirno roko oziroma paziti, da ne pride do stika med elektrodo in elementom, ki ga obdelujemo. Prav tako je TIG varjenje tudi nekoliko dražje, zato se v primeru, da je to mogoče, večina raje odloči za MIG varjenje.

MIG varjenje

Glavna prednost MIG varjenja je v nižji ceni storitve.

Kako posebno je TIG varjenje, pove podatek, da se največ uporablja v letalski industriji in tudi za vesoljska plovila, v »običajni« proizvodnji za kovine oziroma obdelavo kovin pa je potreben pri varjenju cevovodov ter v orodjarstvu. TIG je nujen tudi v industriji, kjer so posebni higienski standardi, na primer v živilski in kozmetični, pa tudi v kemični industriji.

TIG varjenje pri Kovinc d.o.o.

Ključavničarstvo Kovinc d.o.o., ki je specializirano za izdelavo in obdelavo najrazličnejših kovinskih izdelkov ter za kovinske konstrukcije, nudi vse postopke varjenja, še posebej pa so v podjetju Kovinc d.o.o. ponosni, da lahko svojim strankam nudijo tudi varjenje po postopku TIG, ki velja za najtežjega in najbolj specifičnega. Tega uporabljajo predvsem za varjenje aluminija in magnezija, prav tako pa za ogljikova, nerjavna in legirana jekla. Za zaščito in preprečevanje korozije pri varjenju uporabljajo žlahtni plin argon.

Kovinc d.o.o.

Podjetje Kovinc d.o.o. je specializirano za različne vrste varjenja.

Ker poteka TIG varjenje pri visokih temperatura, tudi do šest tisoč stopinj, vam pri podjetju Kovinc s to tehniko zagotavljajo tako varjenje lahkih kovin in njihovih zlitin kot tudi vseh drugih barvnih kovin, ki imajo visoko tališče.

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.