Piškotki

Velika večina spletnih mest uporablja piškotke. Ti uporabniku na spletu omogočajo prikaz in uporabo določene spletne strani, ki je prilagojena njegovim željam ter potrebam. Tudi na našem spletnem portalu Slovenskapomlad.si uporabljamo piškotke, s katerimi:

  • zagotavljamo kar najboljšo uporabniško izkušnjo.

Piškotek je zelo majhna datoteka tekstovne narave. Spletni strežnik jo shrani na disku računalnika. Glavni namen piškotka je, da v računalnik shrani določene nastavitve in morebitne druge podatke. Ob naslednjem obisku uporabniku tako ni več treba vnašati nastavitev.

Uporaba piškotkov je torej ustaljeni postopek na veliki večini spletnih mest. Uporabo nam omogočajo standardne nastavitve brskalnika. Če se z njihovo uporabo ne strinjate, lahko nastavitve brskalnika tudi spremenite. To naredite tako, da onemogočite sprejemanje piškotkov. Zavedati se morate, da vam to lahko omeji zmožnost sporazumevanja z izbranim spletnim mestom. Četudi piškotke na začetku najprej sprejmete, jih kasneje lahko še vedno izbrišete z orodji brskalnika.

Spletna mesta lahko zbirajo tudi podatke o naši uporabi določenega spletnega mesta in spletnih storitev. Lastniki spletnih strani na ta način lahko dobijo informacije o tem, s katerega spletnega mesta ste prišli, s katerimi ključnimi besedami ste poiskali spletno stran, katere strani ste si ogledali na določenem spletnem mestu, kakšno višino in širino uporablja vaš brskalnik in podobno.

S pomočjo piškotkov se zbirajo tudi informacije, ki jih brskalnik pošlje vsakemu obiskanemu spletnemu mestu. Pri tem mislimo na IP naslov, vrsto in jezik brskalnika, čas dostopa in naslove spletnih mest. Podatki te vrste se zbirajo izrecno samo za potrebe vodenje statistike obiskanosti določenega spletnega mesta.

Na našem spletnem mestu Slovenskapomlad.si uporabljamo le izkustvene piškotke, s katerimi na nikakršen način ne posegamo v zasebnost uporabnikov.