Kako izbrati svoj sanjski poklic?

0

Nasvet, ki ga glede poklicev najbolj pogosto srečamo v medijih in ki ga pogosto mladim priporočijo tudi razni uspešni posamezniki, je ta, da je v poklic najbolje spremeniti kar svoj hobi. Tisto, kar radi počnemo že v prostem času in morda od malih nog, je tisto, v čemer bomo našli največ sreče in zadovoljstva. Seveda pa to ne vodi vedno v sanjski poklic oziroma tudi ni najboljši nasvet, kar se tiče družbe kot celote. Da bi našli zase popoln poklic, je torej treba vzeti v obzir mnogo več dejavnikov ter svoje načrte za prihodnost precej bolj premisliti.

Zakaj hobi ni vedno sanjski poklic?

Bodimo povsem praktični: marsikaterega poklica ni mogoče opravljati kot hobi. Lahko rečemo, da smo imeli vedno veselje z računalniki, zato smo postali programer. Da smo vedno radi risali obleke, zato smo postali modni oblikovalec. Zagotovo pa kot hobi ne moremo opravljati marsičesa drugega – če hočeš postati na primer zdravnik, ne moreš izhajati iz hobija. In še več je poklicev, ki so za družbo nujno potrebni, pa jih verjetno nihče ne bi niti želel imeti za hobi. Zagotovo v takšnem primeru ne bi imeli davčnih strokovnjakov, mesarjev in podobno.

Zdravniki

Vsak poklic žal ne more izhajati iz hobija.

Če izbiramo svoj sanjski poklic glede na hobi, pa seveda tvegamo tudi drugače. Lahko sicer delamo tisto, kar nas veseli, a smo za to izjemno slabo plačani – in to potem zagotovo ni sanjski poklic. Nekaterim res uspe, in ti potem delijo nasvete kot »vaš hobi naj postane vaš poklic«, več pa je zagotovo tistih, ki jim to ne uspe.

Kakšen je dejansko sanjski poklic?

Sanjski poklic je tisti, s katerim dobite službo, ki ga z veseljem opravljate, ki vam daje želen družbeni status in ki je dobro plačan. Če kateri od teh dejavnikov manjka, se ne more kvalificirati za sanjski poklic. Saj veste – delo, ki ga vsi zaničujejo, ni kaj prida sanjsko, pa četudi ste zanj dobro plačani, prijetno in zanimivo delo, ki pa ne prinaša denarja, pa tudi ne šteje.

Da bi našli svoj sanjski poklic upoštevajte naslednje:

1. Poklicna področja, ki so vam blizu. Pri tem ne bodite preveč ozko usmerjeni – med izobraževanjem boste namreč odkrili razne »podvrste« ali »izpeljanke« posameznega poklica – tako lahko nekdo, ki ga zanima biologija, nazadnje postane virolog, ljubitelj računalnikov pa se specializira morda zgolj za Oracle.

2. Razmislite, katera so poklicna področja prihodnosti. Ne odločajte se za poklice, ki so zastareli in za katere je že sedaj preveč kadra – izberite nišna zanimanja, kjer bo veliko napredka in razvoja.

3. Pomislite na celoten spekter delovanja v določenem poklicu. Lahko z njim konkurirate zgolj za eno točno določeno delovno mesto ali se lahko prijavite tudi na množico sorodnih?

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.