3 možnosti za transport koles z avtomobilom

0

Najlepše kolesarske ture nikoli niso pred domačim pragom, ampak se je ponavadi do njih potrebno zapeljati z avtom. V osebni avtomobil lahko zložite le eno ali dve kolesi, za kaj več bi potrebovali avtomobil s prtljažnikom ali kombi. Če se na dopust odpravi vsa družina in s seboj vzame več koles, so nosilci za kolo nujno potrebni, ne glede na to, ali so ti na strehi, na kljuki ali na zadnjih vratih.

Možnosti za transport kolesa je torej več, a vse se vedno prične z velikostjo vašega avtomobila. Navdušenci nad kolesarjenjem nakup avtomobila že v začetku prilagodijo svojim potrebam in računajo, da bo enoprostorec ali kombi idealna rešitev. A ker ima večina ljudi manj prostorne avtomobile, si za prevoz koles izberejo nosilce, ki jih lahko kadarkoli snamejo in pospravijo.

Prevoz koles na vlečni kljuki je primernejši za eno ali dve kolesi

Ljubitelji kolesarstva se pogosto znajdete pred izzivom, kako z avtom varno, priročno in udobno prevažati kolesa. V zadnjem času so se zelo uveljavili prtljažniki za kolesa, ki jih namestite na vlečno kljuko. Seveda je to možno le pri avtomobilih z vlečno kljuko. Običajno eno ali dve kolesi ne povzročata težav, vsako nadaljnje kolo na istem nosilcu pa že pomeni varnostni in uporabniški izziv.

Nosilec za kolesa Velispace XT 2938

Nosilec za kolesa za vlečno kljuko Thule Velospace XT 2938 – Extreme Vital

Če se odločite za nosilec na vlečni kljuki, bodite pozorni, da skupna masa prtljažnika in koles manjša od dovoljene navpične obtežitve vlečne kljuke. Prednost takšnih nosilcev je v enostavnem nalaganju koles, ki so med vožnjo popolnoma skrita za avtomobilom in le malo vplivajo na vozne lastnosti. Pri nekaterih vozilih je zaradi nosilca oviran dostop do prtljažnika.

Na strehi lahko vozite več koles hkrati

Transport koles na strehi vidimo zelo pogosto, saj se večina ljubiteljev kolesarjenja že pri nakupu avtomobila opremi s strešnimi prečkami, na katere lahko namestijo ne le nosilce za kolo, ampak tudi strešni kovček. Strešni nosilci za kolo omogočajo, da brez težav prevažate 3-4 kolesa, ne da bi jih prej razstavili. Nosilce je mogoče pritrditi skoraj na vsa vozila.

Strešni nosilec za kolo Thule UpRide 599

Strešni nosilec za kolo Thule UpRide 599 – Extreme Vital

Če kolesa na nosilcih na strehi močno pritrdite, ni bojazni, da bi jih izgubili. Zaradi večjega upora zraka boste imeli večjo porabo goriva, kolesa bodo izpostavljena vremenu in umazaniji s cestišč. Teža koles je na nosilce razporejena tako, da avtomobil pri tem ni obremenjen le na enem delu. Z namestitvijo nosilca na streho je lahko nekaj težav, še več pa jih lahko imate, če med vožnjo v nizkih predorih in garažah pozabite, da na strehi vozila prevažate kolesa.

Nosilci kolesa na prtljažnih vratih so cenovno ugodni

Cenovno najugodnejši način prevoza koles omogočajo nosilci na prtljažnih vratih. Ta so najprimernejša za vozila s petimi vrati, pa tudi za vozila s karavanskim zadkom. Največkrat so ti nosilci uporabni za prevoz enega ali dveh koles. Trg ponuja različne tipe nosilcev za prtljažna vrata. Klasični so nosilci z žlebovi za gume in rokami za pritrditev okvirja koles, medtem ko imajo drugi možnost kolesa le obesiti na nosilec.

Nosilec za kolesa Thule 968 Freeway

Nosilec za kolesa za prtljažna vrata Thule 968 Freeway – Extreme Vital

Če se odločite za te nosilce, preverite, ali so primerni za vaš tip vozila. Pri namestitvah kolesa dobro preverite zategnjenost trakov in zaščitite zadnje steklo, da vam v primeru tresljajev ne bo počilo. Namestitev kolesa na prtljažna vrata je enostavna in ne zahteva povečane porabe goriva.

Pred nakupom se posvetujete s strokovnjakom

Naj vam pri končni izbiri nosilca za transport kolesa svetuje strokovnjak, ki vam bo glede na vaše vozilo razložil vse dobre in slabe lastnosti posameznih nosilcev. Rajši odštejte kakšen evro več in kupite takšen nosilec, ki vam bo služil več let, ne da bi pri namestitvi imeli težave. Če se odločite za nosilec na kljuki ali na zadnjih vratih, vedite, da nekatere države zahtevajo obvezno uporabo označevalne table za dolgi tovor.

Dodatne informacije: https://www.ostanifit.si/kako-kolesa-peljati-z-avtomobilom

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.