Ko zmenek zavije v napačno smer

0

Prvi zmenek je lahko kot vrtiljak neznanih občutkov, nabit s pričakovanji in upanjem, včasih pa žal tudi z neprijetnimi presenečenji. Vselej ne gre po načrtih, ki si jih narišemo doma. Kaj storiti, ko se zmenek začne obračati v neželeno smer, ko ugotovimo, da kemija ni tista, ki smo jo pričakovali ali si predstavljali?

Morda že prvi trenutek ni vse tako, kot bi naj bilo, ali pa se skozi pogovor izkaže, da si ne delimo enakih vrednot in pogleda na svet. Oglejmo si, kako ravnati v takšnih situacijah, kako ohranjati spoštovanje do sogovornika in se elegantno izogniti morebitni nerodnosti.

Prepoznajmo signale

Za začetek je seveda pomembno prepoznati signale, ki kažejo, da stvari ne gredo, kot je bilo pričakovano. Lahko gre za pomanjkanje očesnega stika, odsotnost zanimanja za pogovor ali preprosto za občutek nelagodja med samim pogovorom.

Izogibanje očesnemu stiku

Izogibanje očesnemu stiku lahko kaže na nelagodje ali nezainteresiranost.

Pomembno je prisluhniti svojim občutkom in ne ignorirati rdečih zastavic in luči, ki se morda pojavijo v podzavesti. Slednja nam velikokrat namigne, da nekaj ni prav, ali na drugi strani sporoči, da nam je nekdo zelo prijeten in blizu. Gre seveda za vzorce, shranjene v nas, ki delujejo kot dobro usklajen avtomatski sistem.

Ohranimo spoštovanje

Ko ugotovimo, da zmenek ne poteka v smeri, ki si jo želimo, ohranimo mirnost in spoštovanje do sogovornika. Ni potrebe po nepotrebnem konfliktu ali očitkih. Morda si je naš sogovornik zaželel zgolj kakšne vroče avanture, kar pa nam ni po godu.

Namesto tega se osredotočimo na spoštljiv zaključek. Lahko rečemo nekaj v smislu: “Zelo sem užival/a v tvoji družbi, vendar čutim, da morda nisva najbolj kompatibilna. Verjamem, da vsak najde svojo pot, in želim ti veliko sreče.” V tem primeru niti ni smotrno vzdrževati kontakta, zato se izogibajmo nadaljnjemu klepetu prek sporočil in drugih digitalnih kanalov.

Reševanje obdobja tišine

Nerodne tišine na zmenku so povsem normalne in se lahko zgodijo vsakomur. Pomembno je vedeti, kako jih obrniti v pozitivno smer. Namesto da se počutimo nelagodno, skušajmo prekiniti tišino z nečim lahkotnim in zabavnim.

Lahkoten zmenek

Naj vas trenutek tišine na zmenku ne spravi v nelagodje in slabo voljo.

Omenimo lahko nekaj smešnega, kar se nam je nedavno zgodilo, ali pa postavimo vprašanje na temo, ki jo je sogovornik že prej omenil. Pomembno je, da ne pademo v past napetosti, ampak jo čimprej razbijemo s humorjem ali sproščenim pogovorom. Erotika in spolnost naj ne bosta prva vsebina, na katero pomislimo ob trenutku tišine, saj se utegne končati precej slabo.

Kako elegantno zaključiti zmenek?

Če ugotovimo, da zmenek resnično ne teče po naših pričakovanjih in ni videti, da bi se stvari izboljšale, bodimo iskreni. Po končanem obroku, pijači ali aktivnosti se zahvalimo za čas in izrazimo iskrenost. Odkrito povemo, da je bilo lepo, a vendarle neke posebne in potrebne kemije morda ni. Vedno zaželimo vse dobro in izrazimo prepričanje, da bo oseba zagotovo navdušila nekoga drugega.

S takim pristopom ohranjamo spoštovanje do osebe ter se hkrati osvobodimo neprijetnega položaja in občutka, ki bi nas lahko obremenjeval kasneje. Prvi zmenek ni vedno vrhunec romantike, vendar je lahko odlična priložnost za učenje in rast. Ko se znajdemo v neprijetni situaciji, se spomnimo, da ni nič narobe s tem, da priznamo, če stvari ne gredo po načrtih.

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.