4 rešitve za težave pri odvajanju blata

0

Huda zaprtost ali težko odvajanje blata je ena od najpogostejših prebavnih motenj. Čeprav se s tovrstno težavo srečujejo zlasti starejše osebe, do zaprtosti lahko pride tudi pri najmlajših. Večinoma sta glavna vzroka zanjo nepravilna prehrana in premalo gibanja.

Težko odvajanje blata se lahko pojavi tudi zaradi nekaterih bolezni, na primer poškodbe hrbtenjače ali raka širokega črevesja. Tovrstne bolezni namreč posredno vplivajo na gibljivost črevesja ali neposredno povzročajo mehanske ovire za nemoteno odvajanje blata. Na težave z zaprtostjo nenazadnje vplivajo tudi določene vrste zdravil, na primer antidepresivi, ter količina gibanja.

Pri zaprtju pogosto rečete, da blato ne gre ven in posledično lahko občutite neznosne bolečine, ki vas silijo celo na bruhanje. Zaprtje lahko ustavite že z nekaterimi prehranskimi ukrepi, ki jih je treba po potrebi stopnjevati.

1. Izbira prave hrane in tekočine

Težavo poskusite odpraviti s hrano, ki vsebuje veliko balastnih snovi ter tekočine. Priporočamo uživanje zelenjave in žitaric, ki bodo poskrbele za mehkejše blato. Posledično se bo to lahko enostavneje premikalo skozi črevo.

Jabolko za zajtrk

Vsako jutro si za zajtrk privoščite jabolko, ki je polno vlaknin.

Nato je treba preiti na hrano z več vlakninami, da se vam bo lahko prebavni sistem ustrezno prilagodil. Nič ni narobe, če se vam zato pojavijo močni vetrovi in napenjanje, saj tovrstne težave ponavadi hitro minejo. Ne pozabite na zadosten vnos tekočine. Pijte veliko mineralne vode z magnezijem, najbolje kar na tešče. Vodi lahko dodate še grenko sol, ki je izjemno učinkovita.

2. Veliko se gibajte

Ena od najboljših rešitev za izboljšanje zaprtja je telesna vadba. Morda se boste v tem času počutili preveč utrujene, da bi intenzivno vadili. V takšnem primeru je najbolje, da si privoščite miren daljši sprehod v naravi.

Če ne želite zapuščati svojega doma, lahko doma pospravljate ali izvajate katero od notranjih aktivnosti, na primer vadbo s sobnim kolesom. Takoj ko boste nekoliko intenzivneje premaknili svoje telo, boste namreč pospešili izločanje hrane.

3. Pomoč zdravih telesnih bakterij

Čeprav ob terminu bakterija najverjetneje najprej pomislite na bolezni in klice, pa obstaja tudi zdrava vrsta bakterij, ki je nujna za pravilno delovanje telesa. V prehrano jih boste najlaže vključili z zaužitjem grškega jogurta in kefirja.

Grški jogurt

Tudi grški jogurt ali kefir si privoščite pogosteje kot do sedaj.

Obe živili lahko uživate kadar koli v dnevu in tudi zvečer, toda ne tik pred spanjem. Naj postaneta vaša dnevna spremljevalca. Sčasoma boste ugotovili, da z zaprtjem skorajda nimate več težav.

4. Obiščite spletni Portal Popolna Postava

Spletni portal Popolna Postava je poln koristnih nasvetov za zdravje, tudi ko govorimo o boju proti zaprtju. Na njem boste našli sezname živil, ki jih je dobro uživati, če vas muči huda zaprtost. Prebrali si boste lahko, kaj je v času zaprtja poleg mineralne vode z dodatki še dobro piti. Kliknite tukaj in preverite njihove nasvete proti zaprtosti.

Obenem si boste lahko naročili še izdelek, ki vam bo na hiter ter preprost način pomagal odpraviti težko odvajanje blata. Strokovnjaki vas bodo spomnili tudi na to, da boste morali ob določenih simptomih, ki bodo spremljali zaprtost, nujno obiskati svojega zdravnika. Ta bo preveril, ali se v vašem telesu morda dogaja kaj resnejšega. Sicer pa bo verjetno skrb povsem odveč, saj je zaprtje pogost pojav, ki se praviloma odpravi hitro in brez večjih posledic.

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.