Zbogom, slab zadah!

0

Slab zadah v ustih je gotovo neprijeten, saj ga sami večinoma ne zaznamo, ga pa zelo hitro zaznajo drugi – in to je lahko ovira pri socialnih stikih. Slab zadah deluje odbijajoče, razlogov zanj pa je kar nekaj, od bolezni do prehrane. Posebej neprijetni so seveda tisti vzroki, ki povzročajo slab zadah dolgoročno, medtem ko so vplivi nekaterih živil na zadah iz ust bolj kratki in jih tudi uspešneje odpravimo, na primer z žvečenjem žvečilnega gumija z izrazitim vonjem.

Med hrano velja kot krivca za slab zadah izpostaviti predvsem česen, čebulo in podobna živila, pogosto pa so za slab zadah v ustih krivi tudi mleko in mlečni izdelki, po katerih je zadah iz ust nekoliko kiselkast.

Česen

Česen je pogost razlog za zadah iz ust.

Drugi razlog so nezdrave razvade, na primer kajenje in alkohol. Zadah po kajenju je težko prikriti, lahko pa se ga znebimo tako, da po kajenju nekaj popijemo, pojemo ali posežemo po žvečilki. Kadar pijemo alkohol in ne bi radi, da se tega vonja iz našega zadaha, je potrebno izbrati pijačo brez vonja, na primer vodko, najbolj pa se nas vsekakor vonja, kadar pijemo vino in pivo.

V zadnjem času manj pogost razlog za slab zadah je, vsaj v razvitem svetu, slaba ustna higiena, ki pa je bila še pred nekaj desetletji v Evropi eden glavnih razlogov za neprijeten vonj iz ust. Tako umazani zobje, na katerih so obloge iz bakterij in njihovih izločkov, kot tudi »gnijoči« zobje in dlesni, ki so že bolni, povzročajo precej slab zadah iz ust.

Bakterije v ustih se pospešeno razvijajo tudi takrat, kadar imamo suha usta, zato je ta potrebno vlažiti in izpirati. Če boste vsako uro spili kozarec vode, vam zadah iz ust ne bo povzročal težav.

Kaj pa najbolj »težki« razlogi za slab zadah? Med te spadajo najrazličnejše bolezni ter nekatera zdravila.

Kako se za vedno znebiti slabega zadaha?

Da bo slab zadah preteklost in vas ne bo več spravljal v zadrego, se držite nekaj povsem preprostih navodil.

1. Dobro skrbite za svojo ustno higieno. Uporabljajte ščetko in pasto, prav tako pa zobno nitko in ustno vodico ter morda celo strgalo za jezik – tako boste iz ust odstranili kar največ bakterij. Redno obiskujte zobozdravnika, da bodo zobje vedno v dobrem stanju.

2. Prenehajte s kajenjem!

3. Uživajte dovolj tekočine, izogibajte se hrani, ki pri vas povzroča slab zadah, po jedi pa si umijte zobe ali žvečite žvečilni gumi. Ta naj bo brez sladkorja (da ne nudi hrane bakterijam) in naj kot sladilo vsebuje ksilitol, ki je dober za zobe. Kadar je to primerno, se odločite za žvečilni gumi z nekaj več sadne in mentolove arome.

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.