Prednosti in slabosti mestnega kolesa

0

Mestno kolo je odlična izbira za vse tiste kolesarje, ki potrebujejo kolo za vožnjo od doma do službe ali za prebijanje skozi prometne konice v središčih mest. Prav tako se mestno kolo sijajno znajde tudi v različnih vremenskih pogojih, saj ima nameščene strešice, ki kolesarja ščitijo pred brizganjem vode iz umazanih luž ter poskrbijo, da na cilj pridejo čisti.

Ne, to še niso vse prednosti mestnega kolesa. Starš, ki svojega otroka vozi v vrtec, zaradi tega ne bo prikrajšan do poceni in zdrave rekreacije na poti v službo in iz nje. Ker za mestno kolo obstaja kup dodatne opreme, je seveda logično, da lahko nanj namestimo sedež za otroka, v katerem ga varno pripeljemo do vrat vrtca ali kasneje domov.

Mestno kolo Bottecchia 212

Mestno kolo Bottecchia 212 (anthracite) – Extreme Vital

Z mestnim kolesom poskrbimo tudi za varnost v cestnem prometu. Za razliko od nekaterih drugih vrst koles je mestno kolo, poleg udobja, opremljeno še z vsemi potrebnimi dodatki za varnost na cesti. Za to poskrbi sprednja luč, ki osvetljuje pot v času, ko se nad mesto spušča mrak ali v zgodnjih jutranjih urah. Zadnja rdeča utripalka pa bo že na daleč voznikom avtomobilov povedala, da je pred njimi kolesar.

Mestno kolo se odlično znajde tudi kot pomočnik za v trgovino. Ker ima zadaj navadno nameščen prtljažnik, bomo nanj zlahka namestili priročno košaro, ki pa se dobro počuti tudi spredaj na krmilu. Kolesa nam ne bo potrebno prislanjati ob steno ali drevo, saj ima v ta namen nameščeno »tačko«.

Vožnja z mestnim kolesom je tudi udobna. Za to poskrbita vzmeten sedež in sama zasnova okvirja ter krmila, kar ima za posledico udoben položaj na kolesu. Tu je tudi zvonec, ne pozabimo pa, da lahko na mestno kolo namestimo še marsikaj drugega. Tudi števec, dodaten prtljažnik in še kaj bi se našlo.

Mestno kolo Schwinn Cruiser Hornet

Mestno kolo Schwinn Cruiser Hornet – Extreme Vital

Kaj pa slabosti mestnega kolesa? Ne moremo reči, da jih nima, zato bomo v naslednjih vrsticah opravili še z njimi. Mestno kolo ne omogoča pretirano hitre vožnje. Čeprav imajo sodobna mestna kolesa vsa vgrajena nekaj prestav, pa je teh malo in niso namenjene doseganju visokih hitrosti ali premagovanju strmih klancev.

Mestna kolesa so precej težja od drugih vrst koles, zato vožnja z njimi zahteva nekoliko več pritiskanja na pedala. K temu pripomorejo tudi širše gume, vse skupaj pa k temu, da kolo ni primerno za premagovanje večjih razdalj.

Ali se odločiti za nakup mestnega kolesa ali ne, bo na koncu povsem vaša odločitev. Nekaj pa je vsekakor jasno. Če potrebujete kolo za vožnjo po mestu ali pa denimo do službe in nazaj ter po kakšnih opravkih, potem bo mestno kolo prava izbira za vas.

V primeru, da se želite s kolesom rekreirati, kdaj pa kdaj zaiti na kakšna brezpotja ali se podati v lov za večjimi razdaljami, pa bo verjetno bolje premisliti o kateri drugi vrsti kolesa.

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.