Kakšna so ustrezna tekaška oblačila?

0

Naj bo tek vaša sprostitev po napornem dnevu, trening za vzdrževanje telesne mase ali pa v tekaški svet šele vstopate; za optimalno vadbo so poleg obutve potrebna tudi ustrezna tekaška oblačila. Včasih se zdijo kratke hlače in majica vse, kar potrebujete, a s pravo izbiro oblačil se lahko izognete marsikateri tekaški nadlogi. Preprečite lahko neprijetne občutke drgnjenja, nabiranja potu in oviranja gibanja ter se tako resnično posvetite teku in v njem zares uživate.

Nabor oblačil za tek je širok. Vključuje tekaške majice, hlače, brezrokavnike, vetrovke in dodatno opremo. Kaj točno boste oblekli, je odvisno od tega, kje in v kakšnem vremenu boste tekli. Vedno pa je pomembno, da so oblačila, ki jih uporabljate za tek, zračna in ne omejujejo gibanja.

Kje začeti?

Verjetno ste že poskrbeli za tekaške čevlje, ki se dobro prilegajo vaši anatomiji in načinu teka. A za udoben tek to še ni dovolj. Pri tem namreč tudi nogavice igrajo pomembno. Pri izbiri tekaških nogavic bodite pozorni na šive na vrhu stopala, pri prstih. Ti šivi so lahko razlog za drgnjenje med tekom. To pa lahko vodi tudi do žuljev.

Tekaške kompresijske nogavice CEP Hiking Merino MID

Tekaške kompresijske nogavice CEP Hiking Merino MID – Extreme Vital

Nogavice se morajo stopalu prilagajati in se z dobrim oprijemom izogniti drsenju. Na ta način bodo nudile tudi kontakt s tekaškimi copati. Material s sposobnostjo odvajanja znoja lahko pomaga preprečiti nastanek glivične okužbe, ki ji rečemo atletsko stopalo (lat. tinea pedis). Nekateri modeli pa vam z anatomskim oblikovanjem in oblazinjenostjo na delu pete omogočajo dodatno udobje.

Kljub temu da nanj hitro pozabimo, je spodnje perilo pomemben kos tekaških oblačil. Ob izbiri moških ali ženskih spodnjic bodite pozorni na zračne kose, ki se dobro oprimejo vašega telesa in ne drsijo. Med športnimi nedrčki pa izberite takšnega, ki bo telesu nudil zadostno podporo.

Oblačila za tek v toplem vremenu

Posebno za tek v toplem vremenu je pomembno, da izbirate oblačila, ki odvajajo vlago ter vas ščitijo pred sončnimi žarki. Tekaške hlače naj bodo iz lahkih in raztegljivih materialov, tako da bodo sledile vašim gibom. Če imate težave z drgnjenjem med tekom, bodite pozorni na modele z manjšo koncentracijo šivov na notranji strani stegen. Izberete lahko tudi hlače z žepi, kamor boste med tekom pospravili ključe ali telefon.

Tekaške hlače Craft / Tekaška majica Picture

Kratke tekaške hlače Craft Core Charge / Tekaška majica s kratkimi rokavi Picture Rockers Tech – Extreme Vital

Vroče vreme z visoko stopnjo vlage od tekača ne zahteva zgolj dobre fizične priprave, temveč tudi premislek glede oblačil. Pri tekaških majicah izbirajte materiale, ki omogočajo pretok zraka ter vašega telesa ne segrevajo dodatno. Primerni so hitro sušeči materiali.

Oblačila za tek v hladnem vremenu

Kljub temu da se ob gibanju naše telo segreje, hladno vreme zahteva posebno pozornost pri opremi. Tekaška oblačila, namenjena nižjim temperaturam, bodo vašemu telesu nudila dodatno zaščito. Na ta način bodo treningi prijetnejši, znižali pa boste tudi tveganje za poškodbe. Pomembno je, da oblačila poskrbijo za dodatno toploto, hkrati pa vašemu gibanju omogočajo kar največ svobode.

Med spodnjimi deli lahko izbirate med dolgimi oprijetimi tekaškimi hlačami in tistimi manj oprijetimi. Pomembno je, da so hlače udobne, tople ter zračne. Osnoven kos zgornjega dela pa je topel tekaški pulover ali majica z dolgimi rokavi. Visok ovratnik vas bo ščitil pred mrazom, prezračevalne odprtine pod pazduhami, ki jih ponujajo nekateri modeli, pa bodo poskrbele, da boste ostali suhi.

Aktivna tekaška majica Devold / Tekaški pulover Odlo / Tekaška vetrovka Salomon

Aktivna tekaška majica Devold Breeze / Tekaški pulover Odlo Carve Ceramiwarm FZ / Tekaška vetrovka Salomon Sense – Extreme Vital

Za tek v hladnem vremenu je dobro razmisliti tudi o brezrokavniku, ki dodatno pripomore k ohranjanju ustrezne telesne temperature brez izgube udobja. Posebej za ljubitelje jutranjega teka, teka v naravi ali tiste, ki jih tudi deževno vreme ne ustavi, pa je primerna tekaška jakna ali vetrovka iz vodoodbojnega materiala, ki vas bo ščitila pred mrazom in vlago iz okolja.

Naglavni trak in tekaške rokavice iz lahkih, a toplih materialov bodo poskrbeli za zaščito pred vetrom in preprečili neprijetne občutke ozeblih prstov ali ušes.

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.