Godala po velikosti: jih znate našteti?

0

Kot pove že njihovo ime, so godala glasbila, na katera godemo. To počnemo z lokom, ki s prehajanjem po strunah ustvarja vibracije in iz glasbila izvablja čudovite melodije. Seveda ne gre brez izurjenih prstov glasbenika, ki na vratu glasbila poskrbijo za prave note.

Godala srečujemo v koncertnih dvoranah in tudi na drugih glasbenih odrih, saj ne govorimo zgolj o violončelu ali kontrabasu. V tokratnem članku vam bomo predstavili različne vrste godal, jih opisali in vas morda navdušili za igranje na katero od njih.

Če se boste za igranje odločili, pa imamo za vas še nasvet, kje glasbilo kupiti. Svetujemo vam nakup godala v glasbeni trgovini Symphony.

Preverite ponudbo na: https://www.symphony.si/godala

1. Violina

“Lepa po stasu in krasna po glasu” bi lahko dejali za glasbilo, ki nam je vsem dobro znano. Violina spada med najmanjša godala, za najstarejšo znano (4-strunsko) violino pa velja tista, ki jo je izdelal Andrea Amati leta 1555. Pred tem so imele violine tri strune.

Violina Sielam Belcanto 44

Violina Sielam Belcanto 44 – Symphony.si

Zvok violine je odvisen od lesa, iz katerega je izdelana, kot tudi od laka in še nekaterih drugih podrobnosti. Poznamo sedem standardnih velikost violin, pri čemer pa ne velja, da so manjše namenjene samo otrokom. Izbira velikosti glasbila je odvisna od velikosti glasbenika oziroma dolžine njegovih rok.

2. Viola

Viola velja za večjo sestrično violine, ki ji je sicer precej podobna in ima prav tako štiri strune. Posebnost tega glasbila tiči v nekoliko nižjih tonih, sicer pa je zvok izvajanja precej podoben tistemu z violino. Preden se lotimo igranja na violo, je priporočljivo imeti do tri leta predznanja igranja violine.

Viola Gewa Georg Walther

Viola Gewa Georg Walther – Symphony.si

Ker gre za nekoliko večje glasbilo od violine, je priporočena starost za učenje viole za otroke med 11 in 14 leti. Se pa učenje viole bistveno ne razlikuje od učenja violine in poteka na isti način. Zato kar pogumno, če ste le dovolj stari oziroma veliki.

3. Violončelo

Kot ste verjetno opazili, gremo od manjših k velikim. Na vrsti je violončelo ali čelo, kot skrajšano imenujemo to glasbilo. Gre za oblikovno sorodnost z manjšo violo in še manjšo violino, a se nanj igra povsem drugače. Za razliko od prej opisanih glasbil, na katera godemo ob ramenu, pa se violončelo namesti k nogam.

Violončelo Gewa Ideale

Violončelo Gewa Ideale – Symphony.si

Igranje na to glasbilo poteka v sede, medtem ko se ga oklenemo z nogami in z lokom godemo na strune. Tudi čelo ime štiri strune, ki so uglašene v kvintah C, G, d, a in c, sicer pa je čelo uglašen natanko eno oktavo nižje kot viola. Violončelo se uporablja v različnih orkestrih, vse pogosteje pa ga opazimo tudi v popularnih duetih.

4. Kontrabas

Tako, pa smo pri največjem izmed godal, ki smo jih sklenili predstaviti v današnjem prispevku. Kontrabas sodi med največje glasbilo v orkestru, nanj pa se igra v stoje, tako da se vrat glasbila nasloni na levo ramo, medtem ko je s kovinsko nogo uprto ob tla.

Kontrabas Gewa Meister Michael Glass Model No. 10

Kontrabas Gewa Meister Michael Glass Model No. 10 – Symphony.si

Posebnost tega glasbila je, da med godali proizvaja najnižje tone, nanj pa se seveda igra z lokom – tako kot na ostala godala. Strune kontrabasa so uglašene v čistih kvartah (G, D, A, E). Načeloma boste na kontrabasu vedno videli štiri strune, toda to godalo lahko vsebuje tudi peto, ki je praviloma uglašena na ton C.

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.