4 nasveti za izbiro smučarskih čevljev

0

Izbira ustreznih smučarskih čevljev je za vsakega smučarja ključnega pomena. Ta kos opreme namreč zagotavlja pravilno povezanost med nogo in smučko, ki je predpogoj za varno in prijetno aktivnost. Le dobro izbrana obutev vam bo pri smučanju omogočila moč in udobje. Na smučko pa bo prenašala energijo ter nadzor, medtem ko bodo noge povsem zaščitene.

Pri izbiri novih smučarskih čevljev morate upoštevati štiri ključne dejavnike. Veste, katere? Četudi menite, da vam je povsem jasno, na kaj se opirati pri nakupu nove opreme za smučanje, vseeno preberite nasvete, v katerih boste zagotovo izvedeli kaj novega.

1. Raven znanja in vrsta smučanja

Prvi pomembnejši korak pri izbiri novega para čevljev za smučanje je poznavanje ravni znanja in vrste svojega smučanja. Najverjetneje si kot popoln začetnik ali rekreativni smučar ne boste izbrali enake smučarske obutve kot profesionalni športnik.

Pri izbiri smučarske obutve jasno določite, ali ste začetnik, rekreativec, izkušeni ali profesionalni smučar. Obenem določite, za kateri slog smučanja boste opremo potrebovali.

2. Trdota smučarskih čevljev

Izbira flexa oziroma trdote smučarskih čevljev prav tako sodi med štiri ključne dejavnike pri nakupovanju. Pri izbiri je treba upoštevati višino, težo, moč, vrsto smuči, znanje in način izdelave čevljev za smučanje.

Moški smučarski čevlji Tecnica Mach Sport 100

Moški smučarski čevlji Tecnica Mach Sport 100 – Extreme Vital

Eden od pomembnejših dejavnikov je zagotovo znanje smučarja. Trši čevlji so primernejši za boljše in natančnejše ter tehnično bolj podkovane športnike. Začetniki in srednje uspešni smučarji pa naj raje izberejo mehkejše čevlje.

Ker imajo smučarke praviloma manjšo težo, so zanje primernejši smučarski čevlji z nižjim flex indeksom. Pri smučarkah začetnicah se indeks flex giblje med 70 do 80; za srednje dobre smučarke med 80 in 90; za vrhunske smučarke in bivše tekmovalke pa je najprimernejši indeks med 90 in 110. Za moške smučarje začetnike z manj kilogrami so najprimernejši čevlji s 100 do 110 flex. Srednje dobri smučarji naj izberejo flex od 105 do 115; vrhunski, težji in bivši tekmovalci pa naj si izberejo flex med 120 n 130.

3. Širina smučarskih čevljev

Prav vsaka noga je unikatna, zato si je treba pri izbiri smučarskega čevlja potrebno vzeti dovolj časa za preizkušanje. Pomembno je tudi, da se prsti na nogah med smučanjem prosto gibajo. Ključno vlogo pri tem ima zagotovo širina obutve. Noga nikakor ne sme biti stisnjena. Če je noga večja, je tudi širina čevlja večja. Pritisk okoli stopala mora biti povsem enakomeren. To zagotovi odlično oporo uporabniku.

Širina čevljev za smučanje je v veliki meri odvisna od blagovne znamke oziroma proizvajalca. Pobrskajte, kateri proizvajalec vam ponuja širše in kateri ožje modele smučarske obutve. Sicer pa vam pri tem lahko najbolje pomagajo specializirani prodajalci v trgovinah s smučarsko opremo.

4. Velikost smučarskega čevlja

Dolžina oziroma velikost smučarskih čevljev se določa po lestvici Mondo Point. Ta temelji na dolžini noge v centimetrih. Če je na primer dolžina vaše noge 27,5 centimetra, je vaša Mondo številka 27,5. Najboljši način za določanje ustrezne velikosti je velikost zunanje školjke.

Ženski smučarski čevlji Nordica Speedmachine 85

Ženski smučarski čevlji Nordica Speedmachine 85 – Extreme Vital

Golo nogo vstavite v školjko ter jo potisnite naprej. Vaši najdaljši prsti na nogi se morajo dotikati konca školjke. Preverite še razdaljo med peto ter zadnjo stranico školjke. Velikost čevljev je ustrezna, če je razdalja med njima med 15 do največ 20 milimetrov.

Raven in slog smučanja, flex, širina ter dolžina so torej ključni dejavniki, ki jih morate upoštevati pri izbiri novih smučarskih čevljev. Če se na tovrstne dejavnike spoznate premalo ali opremo za smučanje kupujete prvič, je še toliko pomembneje, da vam pri tem pomagajo strokovnjaki oziroma izkušeni prodajalci v specializiranih prodajalnah.

Tako kot je pomemben izbor čevljev za smučanje, je pomembna tudi izbira čevljev za druge zimske aktivnosti na beli strmini. V zadnjem času je izjemno priljubljeno deskanje. V tem primeru pa je treba poskrbeti za ustrezno izbiro snowboard čevljev. Tudi pri tej vrsti je treba upoštevati podobne dejavnike.

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.