7 razlik med gorskim in treking kolesom

0

Prodajalci koles se zelo pogosto srečujejo z vprašanjem kupcev, katera vrsta kolesa je zanje najprimernejša. Ko med številnimi vrstami izločijo večinoma vse možnosti, neredko v finalnem izboru ostaneta dve vrsti, in sicer gorsko in treking kolo.

Če bi vas ob tem vprašali, za katero od omenjenih vrst kolesa se je bolje odločiti, bi nam verjetno marsikdo med vami znal povedati, kaj je pri izbiri ključno. Ključna je predvsem izbira terena, po katerem se kolesarji nameravajo voziti. Gorsko in treking kolo pa se vsekakor ne razlikujeta samo v tem, temveč tudi v nekaterih drugih lastnostih.

Ključne razlike med gorskim in treking kolesom

Zaupali vam bomo sedem ključnih razlik, med katerimi so nekatere vidne že na prvi pogled. Če o posameznih vrstah koles želite izvedeti več ali opraviti nakup, vam svetujemo obisk specializirane trgovine Extremevital, kjer so vam na voljo najrazličnejša kolesa, tudi gorska in treking.

1. Zunanji izgled

Gorsko kolo: manjši okvir, manjša kolesa, debelejše gume.

Treking kolo: velja za hibrid med cestnim in gorskim kolesom; najhitreje ga prepoznamo po značilnih, srednje debelih gumah.

2. Vrsta terena vožnje

Gorsko kolo: namenjeno je zahtevnejšim in bolj strmim vzponom ter spustom zunaj urejenih poteh.

Scott gorsko kolo

Gorsko kolo Scott Scale 970 (2019)

Treking kolo: namenjeno je vožnji po asfaltiranih cestah ter po umirjenih in manj strmih kolovozih.

3. Geometrija okvirja

Gorsko kolo: geometrija okvirja mu narekuje držo telesa, ki je nekoliko nagnjena naprej.

Treking kolo: geometrija okvirja omogoča pokončnejšo naravno držo in posledično udobnejšo vožnjo.

4. Obroči in plašči koles

Gorsko kolo: obroči so 26-colski; plašči so širši z bolj grobim profilom, kar je idealno za kolesarjenje po zemlji, blatu in pesku.

Treking kolo: obroči so 28-colski; imajo ožji plašč in nekoliko manj grob profil.

5. Dolžina in način vožnje

Gorsko kolo: med udobnejša gorska kolesa sodijo tista, ki so polnovzmetena. Takšna so primerna tudi za zahtevnejše in hitrejše spuste. Večina kolesarjev pa je zadovoljna že z uporabo koles s prednjim vzmetenjem, ki so lažja in cenovno ugodnejša.

Specialized treking kolo

Treking kolo Specialized Crosstrail Mechanical Disc (2019)

Treking kolo: je zelo uporabna vrsta kolesa in je primerna tudi za daljše vožnje, na katerih menjamo različne vrste urejenih terenov.

6. Prestave in zavore

Gorsko kolo: namesto klasičnih zavor se v vedno večji meri uporabljajo V-brake zavore ali disk zavore; prestave omogočajo fine nastavitve, četudi jih na določenem terenu dodobra pretrese.

Treking kolo: večina je opremljena z diskastimi zavorami, ki odlično delujejo tudi v težjih vremenskih pogojih; vsebujejo prestave za premagovanje vzpetin, omogočajo hitro vožnjo po ravnini.

7. Dodatna oprema

Gorsko kolo: oprema se prilagaja predvsem glede na kolesarske podvige posameznikov; med priljubljenimi deli opreme so bidoni in nosilci zanje, števci, dodatne luči.

Treking kolo: pogosto je opremljeno s potovalno torbo, dodatnimi lučmi, prtljažnikom in bidonom za vodo.

Deli prispevek

Komentiranje je onemogočeno.