Prijava

Pozabil sem geslo
Registracija

12. 04. 1990 / Volitve v Zbor združenega dela

Volitve v Zbor združenega dela so potekale 12. aprila 1990. V enotah Jesenice in Škofja Loka, kjer so se volili delegati s področja samostojnega osebnega dela na področju kmetijstva in gozdarstva, pa so bile opravljene 8. in 22. aprila 1990. Oddanih je bilo 691.885 veljavnih glasovnic.

Za izvolitev je veljal enokrožni večinski sistem. Prvotna zakonodaja je predvidevala, da se kandidature lahko vloži le na zborih volivcev v podjetjih, ustanovah, državni upravi, … Kasneje je bila sprejeta razlaga, da lahko stranke tudi v volilnih enotah predlagajo kandidate za vse tri zbore Skupščine RS.. Predlagatelji so bili zelo raznoliki, od Mercatorja- Ljubljanskih mlekarn do Univerze, sindikatov, ZSMS, Demosa, Komunalnega podjetja, …Zaradi specifičnosti volitev v ZZD je težko določiti strankarsko porazdelitev delegatov, je pa v zboru nastala močna skupina neodvisnih delegatov.

 

V ZZD je bil za predsednika izvoljen neodvisni delegat Jože Zupančič, za podpredsednika pa Bogo Rogina (sprva v SOS, ki ji ni uspelo priti v skupščino, mandat končal v Klubu neodvisnih poslancev).

 

Predlagaj popravek Predlagaj popravek